Pensionssparande

Har du börjat pensionsspara ännu? Om inte är det dags att ta tag i detta snarast möjligen. Ett privat pensionssparande kan nämligen göra en avgörande skillnad när pensionen närmar sig. Många tror att tjänstepensionen är nog men tyvärr är den sällan det. Har man då inte börjat pensionsspara i tid kan det bli aningen kämpigt på ålderns höst, något man inte ska behöva uppleva efter att ha jobbat i flera år.

Olika sparformer

Det finns mängder av olika sätt att pensionsspara på, som till exempel via IPS, ISK, kapitalförsäkring eller på ett klassiskt sparkonto. IPS, eller individuellt pensionssparande, tillåter dig att själv förvalta dina pensionspengar och du väljer själv hur du vill spara (till exempel i fonder eller aktier) samt vilka sparformer du vill kombinera. ISK, eller investeringssparkonto, tillåter dig att investera i aktier, fonder och andra värdepapper och du behöver inte deklarera dina vinster. Istället betalar du en låg schablonskatt på ditt totala kapital.

Kapitalförsäkringen tillåter dig att spara pengar genom att köpa och sälja aktier. Pengarna sparas i en försäkring hos ett försäkringsbolag och du väljer själv om du vill förvalta pengarna eller om du vill att försäkringsbolaget ska sköta det. Du kan även spara på ett klassiskt sparkonto, antingen med eller utan insättningsgaranti, och tjäna en fin avkastning. Allra bäst avkastning får du dock på ett fasträntekonto utan insättningsgaranti, men kom ihåg att du inte får någon ersättning om bolaget skulle gå i konkurs.

Välja pensionssparande – tänk på detta

Det finns en hel del att tänka på innan du väljer ett pensionssparande. Dels ska du komma fram till om du är ute efter att tjäna så mycket som möjligt eller om du hellre vill känna dig riktigt trygg. Om du vill spara säkert bör du välja en sparform som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Denna ger dig nämligen ersättning upp till 950 000 kronor om banken skulle försättas i konkurs (vilket är väldigt osannolikt). Sparar du pengar genom att investera omfattas du även av ett så kallat investerarskydd.

Skulle det vara så att du hellre tjänar en högre avkastning på ditt sparande kan vissa sparkonton vara ett bättre alternativ. Om du väljer att binda dina pengar på ett så kallat fasträntekonto kan du få en fin sparränta, men då får du alltså inte röra pengarna. Dessutom är räntan på dessa sparkonton sällan särskilt hög, om du inte väljer att spara hos ett företag vars sparkonton inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Då kan du faktiskt få en sparränta på upp till 10 %, vilket inte är illa!